15 February 2011

MENJUAL BENIH IKAN SIAKAP AIR PAYAU/AIR TAWAR


















kami merupakan PEMBEKAL BENIH IKAN SIAKAP pelbagai saiz sekitar Negeri Johor.. untuk senarai harga lihat dibawah ini:


1/2 inci 30sen

1 inci 60sen

2 inci 80sen

3 inci RM1.20

4 inci RM 1.60sen

** Benih dikuarintin selama 7 hari
** Benih dari Jabatan Perikanan Negeri
** Caj Penghantaran akan dimasukkan kedalam nilai harga benih.
** Berminat sila hubungi saya ditalian

/017-3441778 (En Shahrizan)
** Sms JUGA dilayan.Harap Maklum.
** Tempahan melebihi 10 ribu ke atas harga akan berubah


INFO BARU : Benih ikan siakap air tawar masih lagi mempunyai stok, harga berbeza berbanding yang dipaparkan diatas. walaubagaimanapun harga masih lagi stabil dan termampu milik. kepada tuan/puan yang beminat menternak dirumah sebagai percubaan permulaan bisnes amat digalakkan.


HOTLINE : 017-7159893 ( EN SHAHRIZAN )

>>> adalah diberitahu Benih siakap kami dikuarantin selama 7 hari berturut-turut demi menjaga kualiti benih bebas penyakit.


>>> Anda tidak perlu gusar sekiranya terdapat kematian benih kerana semua risiko ditanggung oleh pihak kami.

>>> Jaminan wang dikembalikan seandai timbul ketidakpuashatian dengan perkhidmatan kami.

sekian terima kasih...

43 comments:

Shah_rezan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Ada tak pernah hantar luar negeri benih anak siakap nie? Kalau ada kita nak tahu prosedur nya...

admin said...

maksud awak luar dari negeri johor ke atau overseas? klu luar negeri johor..kite caj penghantaran.. setiap order kite ambil deposit dulu.. dan selepas hantar semua benih..client bayar baki.. kite hantar melalui lori yang beroksigen..

Anonymous said...

berapa kos untuk menghantar benih ke pulau pinang. kadar kematian macam mana? minimum order berapa ekor? Hajat dihati nak buka ja besar besaran di sebelah utara nie. Nak promote siakap air tawar pulak. Bolehka Kita berkerjasama....InsyaALLAH.
(MD-AgriNorth Ent.)

admin said...

pasal kami belum pernah hantar P.pinang lagi..so anggaran dlm rm1000, minimum order 500ekor..klu bawah 500 anda boleh dtg sendiri ke tempat kami..ambil sendiri..jimat kos penghantran anda.. jika kami hantar 1000ekor, anda dapat jaminan selama 7 hari sekiranya benih ade yang mati.. contoh mati 300ekor..kite bagi balik benih baru tanpa sebarang caj.. biasanya pihak kami hantar benih lebih..jika order 1000.. kami bagi 1200ekor.. tentang siakap air tawar..kami sedang mencari individu spt anda..klu berkerjasama tentu lebih berjaya. belum ade hub lagi bhgn utara..pihak kami mengalu-alukan.. potensi siakap air tawar sgt tinggi di utara..majoriti masyarakat d sana makan ikan darat.. jika kt selatan kurang sikit..so.will be success... telefon la kami jika berminat..

Anonymous said...

NS.Aquaculture Farm Entp. Membekal Benih ikan air tawar (Sembilang Organik omega 3/4, sembilang afrika/ puyu/ tilapia/ haruan dan lln) Perkhidmatan lain Kursus asas dan pembenihan/membeli semula ikan bagi yg membeli benih dgn syarikat/ bekalan makanan/ rekabentuk kolan/ khidmat nasihat dan lln.Hubungi Khairul 016-9297353/019-9846680/06-7921089. Benih dijamin oleh oleh Jabtan Perikanan dan Halal.
Ladang/ Farm:-Lot 1258 Kg. Jimah Lama, PD N.sembilan, Kg. Tekir, Batu 8, Labu, Seremban, Kg. Gadong SC, Seremban

Anonymous said...

terima kasih atas info yang diberi, buat masa sekarang saya mempunyai 15 kolam kanvas ikan keli (15 000ekor) dan dua kolam fiber bagi tujuan R&D ikan siakap(300ekor).saya bercadang untuk beralih tumpuan kepada ikan siakap sebaik saja saya menuai ikan keli tersebut dalam bulan mei akan datang. Keluasan seluruh projek kami adalah 2 ekar(tak la besar sangatdan byk lagi tempat kosong)Sekarang saya tengah mengkaji kesesuaian ikan siakap dalam kolam kanvas. saya amat berminat dengan ikan siakap air tawar yang ditawarkan oleh pihak tuan. saya tengah mencari waktu yang sesuai untuk turun sendiri kesana bagi melihat kolam ternakan pihak tuan. Adakah pihak tuan menerima lawatan walk in dari saya atau saya mesti membuat temu janji terlebih dahulu....saya bercadang untuk berkunjung kesana dalam hujung bulan mac nanti.bolehkah saya berbuat demikian....
Lagi satu soalan...berapakah anggaran modal yang diperlukan jikalau saya ingin bekerjasama dengan pihak tuan bagi membuka hub di sebelah utara ini? Adakah pihak tuan mengeksport hasil ataupun sekadar dalam negara sahaja?....
Saya amat berharap kita dapat bekerjasama suatu hari nanti.

Sekian , terima kasih.
MD
AgriNorth Ent.
Amer Hamzah Abdul Rahman
wacco_inc@yahoo.com

Anonymous said...

Saya ingin tahu berapa modal sekurang-kurangnya diperlukan bagi menjayakan projek yang asas bagi menternak ikan siakap air tawar ini. Kalau boleh saya nak prepare siap2.Saya memang beria-ia nak menternak ikan siakap ini.sekian terima kasih.

admin said...

kalau nk datang tmpt kami dialukan, buat temujanji dulu sehari lbh awal..jd kami bole standby.. psl modal nk buat hub terpulang pada awak sendiri..costing seminimum.. klu pakai kanvas pon ok jugak.. klu itu yang murah..cuma awak kena buat airition untk setiap kolam kanvas tue..ikan perlukan oksigen.. pasal sy belum ade client ternak buat besaran..awak cari oksigen akuarium pon cukup..janji ada..kebersihan air tue penting kena tukar 3 hari sekali ke..
pihak kami pun ade konsep beli semula..tapi tgk harga awak tawarkan..boleh runding..
sebenarnya pihak kami sedang mencari pasaran di singapura..utk siakap air tawar nie..dalam pencarian lagi..benda baru kan susah sikit..lama2 nanti org cari jugak kan...ok..telefon sy bila nk datang sini nanti..k

Anonymous said...

INSYALLAH KITA JUMPA NANTI...Sekian terima kasih....Assalammualaikum w.b.t.

MD
AgriNorth Ent.
Amer Hamzah Abdul Rahman
wacco_inc@yahoo.com

ajhasriq said...

Modal Perniagaan Tanpa Perlu Bayar Balik*

Daripada AJ Hasriq - 019 6969892. www.bossacademy.org

BOSS Academy menawarkan Program Keusahawanan Global Malaysia tanpa
mengira Bangsa dan Agama. Seminar yang akan diadakan adalah seperti
Keusahawanan, Perniagaan dan Pemasaran. BOSS Academy juga memberikan
perkhidmatan mendapatkan modal dari Dana-Dana Kerajaan, Geran-Geran
Kerajaan, Skim Tajaan Korporat dan juga Pinjaman dari Bank-Bank
Tempatan.

BOSS Academy ialah Progam Usahawan Global Malaysia yang diuruskan
oleh BOSS Management Resources.

Penubuhan BOSS Academy adalah sejajar dengan objektif Kerajaan
Malaysia untuk memberi peluang kepada rakyat Malaysia menceburi
bidang perniagaan yang Strategik dan Berpotensi. Fokus utama BOSS
Academy adalah melahirkan lebih ramai Usahawan berwawasan yang
Cemerlang, Gemilang dan Terbilang.

Dengan pengalaman melebihi 20 tahun yang dimiliki oleh tenaga
penggerak BOSS Academy dalam bidang perniagaan, perdagangan dan
pemasaran, BOSS Academy mampu memberikan yang terbaik dari segi
penyampaian seminar,
kursus keusahawanan, perniagaan, pemasaran dan mentoring bagi
melahirkan Usahawan yang berjaya dalam apa jua perniagaan yang
diceburi.

Operasi BOSS Academy tertumpu kepada penawaran pakej program
keusahawanan global secara bersepadu untuk membantu semua lapisan
masyarakat dalam apa jua bidang perniagaan dari Perusahaan Kecil
Sederhana (PKS) dan juga perniagaan World Wide Web (WWW). Pakej ini
dirangka khas untuk membantu semua Usahawan-usahawan Malaysia untuk
memantapkan lagi perniagaan, mengekalkan keuntungan dan membentuk
perniagaan mereka kearah kecemerlangan.

Ismail said...

Assalammualaikum,
Saya amat berminat dengan kandungan website ini. Saya bercadang menjalankan perniagaan menternak ikan siakap dalam tangki fiberglass atau kanvas. Bolehkah saya 'bekerja sambil belajar' dengan en Shah untuk mendalami bidang ini. Manakah kaedah yang lebih baik - kanvas atau tangki?

Sekian, Ismail.

admin said...

kami di Demersal Ocean ada menjalankan satu program kontrak farming ikan siakap air tawar, ade 2 pakej, pakej A modal 30k pakej B modal 50k..

jika en Ismail berminat untuk menyertai program ini, cadangan sy jika en Ismail masalah modal, sy refer utk buat secara berkelompok, ajak la rakan2 lain yg berminat berkongsi modal utk menceburinya,

benih siakap yg kami keluarkan ialah dari jenis air payau dan diasuh ke air tawar 100%, dalam penggunaan kanvas atau tangki dua-dua pun boleh, janji ade takungan. klu kos penggunaan kanvas lagi mahal lebih baik pakai tangki.. atau pun sebaliknya..tgk mane lbh jimat dan praktikal..

benih siakap air tawar tak banyak ragam sebab ia menggunakan air tawar biasa.. klu guna air paip rawat air itu dulu dgn ANTI KLORIN.

tunbesar lbh cepat sehingga 4 bulan, ok..jika nk bertanya lanjut boleh hubungi sy nanti..ok

Ismail said...

Assalammualaikum,
Saya bercadang untuk membuat ternakan air tawar secara berkongsi dengan saudara saya. Kami bercadang untuk membuat lawatan ke tempat saudara dan berbincang tentang membeli anak benih ikan siakap.
Bolehkah dapatkan alamat tempat operasi tuan. Bagaimana dengan harga anak benih.
Kalau boleh saya tau, kos peralatan untuk menyediakan sebuah tangki fiber 6' x 8' termasuk filter serta water pump. serta anggaran bilangan ekor ikan siakap yang sesuai untuk kolam bersaiz tersebut.

Sekian, harap mendapat maklumbalas tuan.

Anonymous said...

assalamualaikum..
boleh bagi alamat?sy bercadang untuk melawat ke tempat encik dan berbincang tentang pembelian anak benih ikan siakap..

Anonymous said...

assalamualaikum..
boleh bagi alamat?sy bercadang untuk melawat ke tempat encik dan berbincang tentang pembelian anak benih ikan siakap..

Hafizul
Bagus Tani Sdn Bhd
Pasir Gudang

pendaftaran3000@yahoo.com.my

admin said...

buat masa skrg nie, sy ada satu lagi hub di daerah besut tganu.. klu encik nk lawat dijemput hadir.. urusniaga boleh dirunding...hubungi sy..

Global Excellent Marketing Sdn Bhd said...

Sertai GEM Community secara percuma. Satu tapak untuk para Usahawan - usahawan berkongsi-kongsi maklumat dan pendapat (Forum, Blog,Direktori, Iklan Percuma DLL) dalam bidang yang ceburi seperti Pertanian, Ternakan, Perikanan DLL.

http://gem.socialgo.com

Forum Perniagaan:

http://gem.socialgo.com/forum.html

Global Excellent Marketing Sdn Bhd(GEM) Golden Swiftlet / Walet Emas – Perunding, Pembangunan & Pengurusan Industri Sarang Burung Layang-layang (walet/walit), Pakar Rekabentuk Rumah Burung Layang-layang (walet/walit). -

http://gem.tl.my

Direktori Pertanian Malaysia – Himpunan Weblog Pertanian & Penternakan Malaysia –

http://pertanianmalaysia.blogspot.com

Yazed Jamal said...

Salam,

saya berminat unutk membeli anak siakap dalam kuantiti yang sedikit kerana nak buat cuba-cuba dirumah sahaja(dalam 50 ekor, kolam kecil je). Tapi saya di KL, kalau saya datang ambil apa yang perlu buat untuk pastikan ikan tersebut selamat sampai. dan jika ada panduan ringkar unutk ternak ikan ini dalam kolam harap dapat membantu

terima kasih

admin said...

sediakan dulu akuarium dirumah anda, test pH dh ok then beli dlm saiz 3-4 inci jenis dh bole mkn pallet. tiap2 minggu kena grid, yg besar..besar yg kecik.kecik.. tumbesaran ikan kadang2 tak sekata, blaja sikit2 insyALLAH berjaya..

admin said...

biasanya siakap air tawar nie kuat makan dan kadar kanibalisme pun tinggi, jadi kena selalu perhatikan saiz, tabiat pemakanan. air selalu kena jaga. kualiti bersih, klu dlm akuarium taik ikan tue kena vakum. ciptakan keselesaan pada ikan tue, klu tak selesa mulala begaduh dgn ikan lain.

Anonymous said...

salam en shahrizan,
saya zura pelajar UKM..blh x saya tau lokasi syarikat encik dimana?jika berdekatan saya berminat utk membuat interview berkenaan dengan penternakan akuakultur ini kerana saya mempunyai tugasan utk mengkaji laporan kewangan berkaitan dengan industri ini. saya berharap encik dapat memberikan kerjasama.
terima kasih.

admin said...

trima kasih cik zura, cik zura boleh menghubungi saya di talian 017-3441778 untuk keterangan lanjut.

epul said...

Salam,

Nak tumpang tanye..
kursus yg ditawarkan utk penternakan ikan siakap tu ade lagi di buka tak?
cam mane saya nak berurusan?

admin said...

en epul mintk maaf sy tak pernah adakah kursus, dan takkan mengadakan kursus..kami cuma sediakan konsultan shj..nasihat mengenai penternakan..

nam3701 said...

Salam..

Saya berada di KL, berminat nak membeli lebih kurang 200ekor ikan siakap air tawar nie. Ingin menternak dalam akuarium. Soalan :-

1- Jika saya kena mengmbil benih ini, bagaimana caranya?? Adakah tinggi risiko kadar kematian untuk sampai ke tempat saya??
2- Lokasi? Alamat? Orang yang saya ingin hubungi?? E-mail???

yusr@n said...

assalamualaikum

tumpang tanya..boleh tak siakap air tawar ni bela lam kolam sangkar dan dalam tangki sistem RAS? saya skrg ada menternak ikan tilapia merah dlm tasik menggunakan kolam sangkar...jadi saya ingin mencuba ikan siakap air tawar pulak..harap encik boleh memberi sedikit pendapat.

terima kasih..

Zaini said...

Benih keli 1"-1.5"=2.5sen, 1.5"-2"=4sen(1600ekor/kg),2"-2.5"=5-7sen(1000ekor/kg),2.5"-3"=8-10sen(600ekor/kg),3"-3.5"=10-12sen(380ekor/kg),5"-6"=30sen. Puyu 1"=8sen,2"=17sen. Talapia merah 2+"=16sen. Utk kuantiti yg sesuai, penghantaran percuma utk S`gor/KL/Johor/Perak/Pahang/Melaka/N9. Konsultansi perikanan percuma (penjagaan,pemakanan dan penjimatan makanan). Hubungi Zaini (019-6696606, Ulu Yam, Selangor)

admin said...

maafkn sy..dah lame tak updates..apepon encik/tuan/puan boleh hubungi saya di talian 017-3441778

Anonymous said...

hi, bro..saya berminat nak ternak ikan siakap dalam kanvas yang sedia ada. lebar 5ft x panjang 8ft x tiggi 4ft. saya gunakan air boring 24jam nonstop. berapa ekor benih blh saya lepaskan dalam kanvas? berapa lama masa tumbesaran ikan siakap? blh pakai 100% pelletkah? pasal kilang Cargill bedekatan saja.

shathish, pulau pinang.

Anonymous said...

salam bos...
gudluck..

Anonymous said...

salam..en shah saye sgt tertarik dgn ternakan siakap air tawar..boleh x bg serba sikit info tentangnye..kursus ditawarkan x?

ashraf,kangar said...

Assalamualaikum saudara shah,

Saya berminat untuk dapatkan benih siakap air tawar dari saudara, bagaimana caranya ye..u/p; saya tinggal di perlis, bolehkah penghantaran di buat johor - perlis? saya cadang nak beli 1000ekor (3/4inci) buat permulaan.. berapa anggaran kosnya ye? saiz kolam 20x4x1.5 saya guna bio filter dan ada pengudaraan, adakah memadai atau kena tambah kolam?

Satu lagi soalan..biasanya berapa lama ikan siakap air tawar ambil masa membesar sebelum dapat di pasarkan?

Terimakasih.

Ashraf,Kangar.

Anonymous said...

salam..encik.. saya mula menternak ikan siakp dalam kolam tanah. saiz ikan adalah 4 inci n berat 10 g dan jumlah ternakan 20000 ekor.. bolehkah encik kongsikan sedikit pengetahuan mengenai kadar pemberian makanan yang sesuai untuk ikan sejumlah ini.

Anonymous said...

Hi... sesiapa ingin belie Ikan Siakap size 8"~9" inci, sila hubungi 012 3951044 dengan segera.

bramasta_09 said...

UD. NABILA LELE

Kami petani lele dari Sleman-Yogyakarta yang sudah berpengalaman. Kami menjual induk dan bibit lele sangkuriang berbagai ukuran. Melayani pengiriman keluar kota dan luar pulau. Alamat : Jl. Kaliurang Km 13,5 Sleman-Yogyakarta.
Bibit lele yang kami hasilkan adalah bibit lele berkualitas, telah terbukti dengan penanganan yang baik dan benar bibit lele hasil dari produksi kami dapat berkembang dengan baik dan cepat pertumbuhannya. Berikut kami informasikan data dari tempat usaha pembibitan lele kami :
Jenis : Sangkuriang (Sertifikat)
Sistem : Intensif.
Pemijahan : Alami.
Sumber air : Air tanah / sumur.
Kolam : Terpal dan semen
Pakan : Cacing sutra.
Pengangkutan:Dikemas dlm kotak styrofoam penahan panas, tahan sampai 17 jam.
Kota tujuan : Seluruh Indonesia.
Kapasitas pengiriman :
UKURAN : KAPASITAS / Ekor / BOX :
2-2 cm : 15.000.
2-3 cm : 8.000.
3-4 cm : 7.000.
3-5 cm : 5.000.
4-6 cm : 4.000
5-7 cm : 3.000
Induk : 15.
Untuk informasi harga murah berkualitas silahkan contak person Andy 085753563403 / 081227354545, kunjungi blog kami di www.mbenih.blogspot.com atau datang langsung ke lokasi pembibitan kami di Jl.Kaliurang Km 13,5 Sleman-Yogyakarta (10 meter selatan Honda AHASS)
Datang….Lihat dan tentukan keputusan yang terbaik bagi anda…..

Catatan :
Cara mempersiapkan air kolam terpal/semen sebelum bibit ditebar :
a) Masukkan air setinggi 20 cm dengan cara dipancurkan
b) Tebar garam ikan/garam grasak 100 g / m2
c) Diamkan selama 3 hari
d) Tambah volume air sesuai ukuran bibit
e) Masukkan pupuk urea 10 g / m2 atau pupuk organik cair dan katalis plankton (probiotik) yang mengandung bakteri nitro (Em4, Sell multi) dosis 10 ml / m2
f) Diamkan selama 5 hari sampai air berubah warna bening kehijauan dan bibit siap ditebar.

Anonymous said...

Salam.sya ingin menternak ikan puyu secara kecil2lan,nk tanya dimelaka ada sesiapa tahu dimana nk beli benih ikan tersebut.hubungi saya 0176604171.saya mendahului dgn ucapan terima kasih

Rayyan said...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Saya mencari pembekal benih ikan siakap di sekitar negeri Selangor untuk berjinak-jinak dengan bidang ternakan ikan. Sekiranya ada, diharap dapat berkongsi disini. sekian, terima kasih.

admin said...

jika tuan/puan nk order benih siakap..stok sudah ready..sila hubungi saya ditalian tertera dimuka depan..sekian

hyrei said...

salam, saya bercadang ingin menguruskan pusat penternakan ikan ini,tapi bagaimana?

shahdan said...

salam..sy ada membekal induk lobster air tawar..jika ada yg berminat layari http://redclawlobster.blogspot.com utk info lanjut.tk

wawan priambodo said...

bisa minta alamat emailnya?

Apiez said...

Benih siakap ada lagi tak?sy nk try bela kat umh